Vormstabiele lenzen voor het allerscherpste zicht bij Jansen & Hermans Optiek in Weert

Contact opnemen
Blauwe streep

Vormstabiele contactlenzen worden in de volksmond ook wel "harde" lenzen genoemd. Gelukkig kennen deze tegenwoordig een hoger draagcomfort dan de harde contactlens van vroeger. De lenzen zijn gemaakt van gasdoorlatend materiaal en laten daardoor zuurstof door. En dat is extra gezond voor uw ogen! Jansen & Hermans adviseert u graag.

Vormstabiele lenzen

Het grote voordeel van vormstabiele contactlenzen is dat bijna elke oogafwijking en sterkte ermee gecorrigeerd kan worden. Een vormstabiele lens zal in bijna alle gevallen een beter zicht geven dan een zachte lens, doordat de gezichtsscherpte hierbij nauwkeuriger af te stellen is dan bij zachte contactlenzen. Wel moet u aan harde contactlenzen vaak wat langer wennen dan aan zachte.

Deze gewenning is lastiger vanwege de bewegingen van de lens over het oog. Bij het knipperen wordt de contactlens namelijk meebewogen naar boven. Hij zakt vervolgens terug naar de centrale positie op het hoornvlies. Dit gevoel wordt vaak als onprettig ervaren. De gewenning kan enkele weken duren.

Afhankelijk van het gebruik gaat dit type contactlenzen wel enkele jaren mee. Bij normaal gebruik is de vormstabiele contactlens daardoor financieel voordeliger dan zachte lenzen. Omdat u vormstabiele lenzen langere tijd gebruikt, dient u ze wel intensief te reinigen en te onderhouden.

Hoe groter de diameter van de contactlens, hoe minder de kans op stofjes achter de lens Dit is een belangrijke overweging voor mensen die veel sporten of werken in een stoffige omgeving.


Er bestaan ook vormstabiele lenzen die je alleen maar ’s nachts draagt. Deze speciale lenzen geven het hoornvlies voor ongeveer 24 uur een gewijzigde vorm, zodat je overdag geen bril of lenzen nodig hebt.

Lees meer over nachtlenzen