Ook voor prismacorrecties en andere opties bij scheelzien – Jansen & Hermans in Weert

Contact opnemen
Blauwe streep

Ook wanneer u last heeft van scheefstand in een of beide ogen, is Jansen & Hermans Optiek in Weert de specialist die u verder helpt. In het geval van scheelzien kunnen wij diverse vakkundige onderzoeken uitvoeren en u voorzien van advies en diverse oplossingen, zoals prismacorrecties.

Oorzaken van scheelzien

Scheelzien kan verschillende oorzaken hebben, maar deze zijn niet altijd te achterhalen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen in de familie, of wanneer uw brilsterkte niet goed gecorrigeerd is, maar het kan ook veroorzaakt worden door een (infectie)ziekte of oogbewegingsstoornis en in sommige gevallen is een ongeval de oorzaak.

Onze ogen hebben elk vier rechte en twee schuine oogspieren. Deze spieren zitten aan de ene kant vast aan de oogbol en aan de andere kant aan de oogkas. Staan de ogen recht, dan zijn de oogspieren in balans. Bij scheelzien is deze balans weg. Hierdoor worden verschillende beelden waargenomen met elk oog en ontstaan er problemen.

Bij latent scheelzien kunnen klachten optreden als vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en (een toename van) migraine.

Prismacorrecties

De specialisten van Jansen & Hermans Optiek kijken altijd zeer zorgvuldig naar de samenwerking tussen de ogen. Door allerlei omstandigheden kan een scheefstand van de ogen ontstaan. Dit kan latent of manifest zijn. 


Is het latent, dan komt het alleen voor bij het dissociëren van de ogen. Bijvoorbeeld bij het dichtdoen van de ogen of in het donker. Wanneer de patiënt kijkt, kan hij of zij zelf de ogen in de gelijke stand houden. De latente scheefstand gebeurt dan steeds bij elke knipperslag van de ogen en dit kan erg vermoeiend zijn.


Bij de manifeste vorm staan de ogen altijd wat scheef. Indien het beeld van een van de twee ogen niet door de hersenen onderdrukt wordt (suppressie), is er ook sprake van een hinderlijk dubbelzien.

Bij mensen die problemen hebben met de oogstand en/of dubbelzien kunnen prismaglazen worden voorgeschreven. Deze glazen zorgen er voor dat het beeld voor (een van) beide ogen op het netvlies iets wordt verplaatst naar de juiste plaats, zodat het beeld met twee ogen weer enkel wordt gezien. 


Prismata zijn soms ook in contactlenzen te verwerken en er zijn ook tijdelijke (plak)prisma's verkrijgbaar.

Prismaglazen dienen voorgeschreven te worden door een deskundig persoon. De specialisten van Jansen & Hermans Optiek kunnen u hierin vakkundig adviseren.